logo Jongerenvertegenwoordigers

Ready for Life, Ready for Society

vrijdag 24 maart 2017
Door: Tibbe van den Nieuwenhuijzen

Ready for Life, Ready for Society is het thema van de vijfde cycle of de gestructureerde dialoog. Na de conferentie vorig jaar april in Amsterdam werden de discussies tussen jongerenvertgenwoordigers en beleidsmakers voortgezet en afgesloten in Kosice (Slowakije) en Buggiba (Malta). 

Namens Nederland hebben Coco, Ivo (bestuurslid internationaal) en ik de meningen van de Nederlandse jongeren daar vertegenwoordigd. Omdat ik ook in der stuugroep zit voor dit thema van de gestructureerde dialoog ben ik voorafgaand aan elke conferentie samen met mijn collega's van Malta en Slowakije betrokken geweest bij de organisatie van de verschillende fases van de 18 maand durende cyclus.

De conferentie in Malta markeerde het einde van van de 5e cyclus van de gestructureerde dialoog, waarin we gesproken hebben over de uitdagingen die jongeren zien om mee te kunnen doen in de huidige samenleving. Een thema dat Sjoukje en ik gestart zijn in januari onder het Nederlands Voorzitterschap. (lees hier de terugblik). De aanbevelingen aan de ministers van de Europese lidstaten die uit deze conferentie voortgekomen zijn kun je hier lezen. Omdat deze aanbevelingen vaak vrij abstract en technisch zijn hebben we op facebook een versie gemaakt die op een toegankelijkere manier laat zien wat de uitkomsten zijn, deze kun je hier vinden.

In Malta hebben we gesprekken gevoerd met jongerenvertegenwoordigers en ambtenaren uit alle lidstaten uit de EU over hoe we deze toch vaak abstracte aanbevelingen in de realiteit kunnen brengen. Hieruit is een set met "concept" kaarten gekomen waarop hele concrete plannen staan over hoe we jongeren kunnen ondersteunen het beste uit zichzelf te halen en hoe we de samenleving zo kunnen vormgeven dat dit mogelijk is voor alle jongeren. Zodra deze online komen te staan zullen we die met jullie delen.

Hoewel de 5e cyclus nu voorbij is zijn we eigenlijk maar net begonnen. Het is nu aan alle jongerenvertegenwoordigers en de ministers in de lidstaten om samen te kijken welke aanbevelingen relevant zijn voor hun eigen land en wij hopen dat alle landen zich ervoor gaan inzetten dat alle jongeren in de EU de kans krijgen op te groeien in een samenleving die gelooft in hun talenten en dat zo jongeren in al hun diversiteit gestimuleerd worden om het beste uit zichzelf te halen. 

op de laatste dag van de conferentie zat ik in een panel met onder andere de Europese Commissie waarbij we terugkeken op de drie conferenties. Mijn belangrijkste boodschap daar was:

"If we want a Europe that enables all young people to engage in a diverse, connected and inclusive Europe, we first have to start by creating a flexible Europe. A flexible Europe that enables young people to develop their full potential. This of the utmost importance, since young people are not only the future, they are also the present, but more importantly, they are the drivers of positive change.".

AGENDA

Er zijn op dit moment geen agenda-items.
› Agenda

Print | Disclaimer | Naar boven |   Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen