logo Jongerenvertegenwoordigers

Op mijn lijf geschreven

maandag 19 september 2016
Door: Coco Peet

“Ben ik goed te verstaan? Oké… Hallo allemaal, ik ben Coco Peet, 22 jaar en kom uit het altijd gezellige Den Bosch.” Zenuwachtig wip ik van mijn ene op mijn andere been terwijl 25 afgevaardigden van landelijke jongerenorganisaties en minstens zoveel NJR-medewerkers me verwachtingsvol aankijken tijdens de Algemene Ledenvergadering van NJR.

Ongeveer twee maanden eerder ontdekte ik de vacature voor Jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken. Ik deed onderzoek naar hoe we ervoor kunnen zorgen dat meer jongeren gaan stemmen tijdens Europese verkiezingen. Tijdens mijn studie heb ik vaak getwijfeld of European studies wel bij mij past. Toen ik vijf jaar eerder aan de studie begon hadden mijn klasgenoten en ik geen idee wat de toekomst ons zou brengen. Met glazige ogen staarden we onze docenten aan, die ons met vage hbo termen als ‘European Professionals’, ‘het Europese integratieproces’ en ‘Single Market’ bekogelden. Inmiddels ben ik afgestudeerd en mag ik me een ‘European Professional’ noemen. Ik heb scripties en essays geschreven, ik heb stagegelopen en ben op uitwisseling geweest. Vijf jaar lang ben ik klaargestoomd voor mijn Europese toekomst.

Alles viel samen toen ik las over de functie voor Jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken, een functie die wordt vervuld door twee jonge mensen die Nederlandse jongeren vertegenwoordigen in de Europese Unie en zo een brug vormen tussen jongeren en Europese politiek. Ik had nooit durven dromen dat er een functie zou bestaan die zo goed bij mij past als deze. Door mijn afstudeerscriptie ben ik het belang in gaan zien van het betrekken van jongeren bij Europa. Als we niet mee doen in de politiek is er ten slotte niemand die ons vertegenwoordigt, worden we niet gehoord en komen er geen oplossingen voor onze problemen. De kans om me twee jaar lang in te zetten voor jongeren, te lobbyen voor youth issues, gastlessen te geven, jongerenconferenties te bezoeken, het klonk me als muziek in de oren!

Aan de andere kant maakte het me natuurlijk ook enorm nerveus. Om de functie te krijgen moest ik namelijk mijn loeisterke tegenstanders verslaan in verschillende voorrondes. Vaak grapte ik dat ik het wel moest worden, omdat er niks anders zo goed bij mij past. Tijdens de grote finale bleef ik mezelf inprenten dat dat juist ook mijn kracht is. Ik zou het zo ontzettend tof vinden als jongeren uitgerekend naar mij toe komen met vragen en toekomstplannen over Europa!

“…Ik ben er zeker van dat deze functie op mijn lijf geschreven staat, ik hoop dat jullie dat nu ook zijn. Bedankt voor jullie aandacht.” Ik slaak een diepe zucht en leg de microfoon weg. De adrenaline giert door mijn lijf wanneer ik onder het applaus terugloop naar mijn plek. Nu is het afwachten.

AGENDA

Er zijn op dit moment geen agenda-items.
› Agenda

Print | Disclaimer | Naar boven |   Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen