logo Jongerenvertegenwoordigers
Sjoukje van Oosterhout

Sjoukje van Oosterhout22 jaar oud | Woont in Utrecht | student International Relations and International Organization

Volg ons op Facebook!

Updates van Sjoukje

Een week in het leven van een JV Europese Zaken

vrijdag 22 april 2016
Door: Sjoukje van Oosterhout

Als Jongerenvertegenwoordiger krijg je de kans om twee jaar lang de Nederlandse jongeren te vertegenwoordigen bij de Europese Unie en bij de Raad van Europa. Maar wat doe je dan eigenlijk in het dagelijks leven? Hoewel elke week er compleet anders uit ziet deel ik hier een willekeurige week in april om je een idee te geven van het leven als JV !

Dinsdag

De wekker ging op dinsdag al om 4.15 aangezien ik een vlucht moest halen op Schiphol. Op dinsdag vloog ik namelijk op en neer naar Berlijn voor de finale van de Young European of the Year 2016. Na diverse nominaties werd ik in Berlijn uitgenodigd voor  een gesprek met de jury bestaande uit mensen van het Europees Parlement, de Europese Commissie en van de Schwarzkopf Stichting. Na het gesprek had ik nog een uurtje in Berlijn dat ik besteedde aan een netwerkgesprek met een van de andere finalisten. Na een paar uur in Berlijn te zijn geweest vloog ik aan het begin van de avond terug naar Amsterdam.  In het vliegtuig heb ik een uitnodiging voor een ambassadeur voor een van onze meetings geschreven. Toen ik rond 23 uur weer thuis was heb ik nog even de laatste aflevering van mijn favoriete serie gekeken voordat ik ging slapen.

Woensdag

Op woensdag ging de wekker weer vroeg omdat ik 8 VMBO klassen les ging geven in Purmerend met onze Jonge Voorzitterstour. Vanaf september hebben we, samen met de werkgroep, met onze gastlessen ongeveer 3000 jongeren gesproken. Tijdens de lessen vertellen we wat de EU doet (voor jongeren), wat het Nederlands Voorzitterschap van de Raad betekent voor Nederland maar laten we de jongeren ook aanbevelingen schrijven voor minister Koenders. In juni zullen we de gastlessentour afsluiten met een groot evenement in Madurodam waarbij 200 jongeren hun aanbevelingen mogen presenteren aan Europarlementariërs, Tweede Kamerleden en minister Koenders.  Daarnaast wordt er ook een boek gedrukt met de beste aanbevelingen van de 3000 jongeren. Hoe leuk de Europese politiek ook is, gastlessen geven is het allerleukste onderdeel van het JV-schap. De jongeren in de klassen geven veel energie en komen met de leukste ideeën om Europa te veranderen.

Donderdag

Op donderdag deed ik in de ochtend een beetje rustig aan waarna ik naar het NJR kantoor trok om te werken met Tibbe. We hadden een hoop te doen voor het evenement van juni in Madurodam maar ook voor onze Youth Conference die de week daarop in Amsterdam zou plaatsvinden. We werkten samen aan het schrijven van speeches, bereidden de EU Youth Conference inhoudelijk voor, hadden contact met de ambassade in Londen en in de middag deed ik een paar belangrijke telefoontjes naar het Europees Parlement in Brussel. ’s Avonds pakte ik mijn koffer in voor Londen en legde ik alvast wat kleren klaar voor de EU Youth Conference die op maandag zou beginnen aangezien we daar zondag weinig tijd voor zouden hebben.

 

Vrijdag & Zaterdag

Op vrijdag ging de wekker weer erg vroeg aangezien Tibbe en ik  samen naar Londen zouden vliegen voor de BBC+ meeting. De BBC+ is een samenwerking van verschillende West- en Centraal Europese jeugdraden die twee keer per jaar vergadert. Tijdens deze meetings bereidden we voornamelijk de vergaderingen van het European Youth Forum voor. Op de agenda stonden verschillende beleidsdocumenten over inclusie, jeugdbeleid maar ook over de politieke situatie in Wit-Rusland. Hoewel je als Jongerenvertegenwoordiger een brede algemene en veel Europese kennis nodig hebt, kun je gelukkig ook rekenen op de expertise van de andere jongerenvertegenwoordigers (AVVN, UNESCO en Duurzame Ontwikkeling).  Hoewel de vergaderingen ’s ochtend vroeg beginnen en pas ’s avonds zijn afgelopen, is er in de avond ook meestal wel wat tijd voor ontspanning. Daarnaast zijn de jongerenvertegenwoordigers uit andere landen ondertussen ook echte vrienden geworden.

Zondag

Op zondag vlogen we in de loop van de dag weer terug naar Schiphol. Aangezien er een kleine brand was geweest bij een van de sporen hadden we helaas een paar uur vertraging. Toen ik eenmaal weer in Utrecht was besloot ik nadat ik mijn koffer had uitgepakt en weer ingepakt op tijd te gaan slapen aangezien de wekker de volgende dag weer vroeg zou gaan voor de start van de EU Youth Conference in Amsterdam!

Maandag

Maandag bracht ik voor de start van de conferentie samen met Staatssecretaris Martin van Rijn een bezoek aan een anti radicaliseringsproject in Den Haag. Samen met Jongerenvertegenwoordigers uit andere Europese landen bezochten we stichting Appie in de schilderswijk. Ook deed ik een Instagram takeover van het officiele Nederlands Voorzitterschapsaccount om het werkbezoek in foto's vast te leggen (@EU2016NL).

Na afloop van het bezoek met van Rijn deed ik in de bus naar Amsterdam een radio interview om uitleg te geven over de conferentie. Na de busrit moch ik samen met Tibbe alle jongerenvertegenwoordigers van harte welkom heten met een korte speech. De rest van de gebeurtenissen tijdens de EU Youth Conference kun je vinden op onze Facebook!

 

 

Meer info over de vacature: http://www.jongerenvertegenwoordiger.nl/

 

Deel dit artikel: Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen

Den Haag laat jongeren in de steek

maandag 14 maart 2016
Door: Sjoukje van Oosterhout

Afgelopen vrijdag is voor het eerst de Europese Intergenerational Fairness Index gepubliceerd. Deze index meet hoe het gesteld is met de huidige generatie jongeren, ten opzichte van oudere generaties in alle 28 Europese lidstaten. Volgens jongerenvertegenwoordiger Sjoukje van Oosterhout laat de index zien dat jongeren in Europa steeds minder kansen krijgen om een toekomst op te bouwen: “Hoewel Nederland altijd beweert het beste jongetje van de klas te zijn, laat dit rapport een heel ander beeld zien. Niet alleen op het gebied armoede en sociale uitsluiting, maar ook binnen de woningmarkt en op het gebied van pensioenen zien we dat de positie van jongeren onder druk staat.”

In de index valt te lezen dat Nederland op plek 25 van de 28 lidstaten staat als het gaat om bescherming van jongeren tegen armoede. Als het gaat om actie’s om het klimaat te beschermen staat Nederland op een schokkende 23e plaats. Landen als Letland en Roemenie doen het ten opzichte van Nederland stukken beter. Ook als het gaat om uitgaves voor pensioenen belast Nederland zijn jongeren relatief zwaar, 20e plek.

Nederland doet het opmerkelijk slecht als het gaat om huisvesting, alleen in Denemarken en Griekenland is het nog lastiger voor jongeren om een huis te betalen. Ook is in de resultaten goed de druk van vergrijzing te zien op de kosten van de gezondheidszorg. Jongeren worden onevenredig hoog belast.

Er moet wat veranderen, dat is de boodschap van de Jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken Tibbe van den Nieuwenhuijzen. “Deze cijfers drukken ons met de neus op de feiten en laten zien dat de houdbaarsheidsdatum van het huidige beleid is verstreken. De belangen van jongeren worden nog altijd niet genoeg mee gewogen in het maken van beleid. Onze generatie is de eerste generatie die het niet meer beter gaat krijgen dan onze ouders, ik vind dat dit niet iets is waar we ons zomaar bij neer moeten leggen.”

Gelukkig zijn er wel enkele lichtpunten, op een aantal indicatoren scoort Nederland goed! Nederland investeert veel in het onderwijs en het percentage hoger opgeleiden is hier hoog. Ook is de jeugdwerkloosheid relatief laag ten op zichte van andere lidstaten. Maar volgens de Jongerenvertegenwoordigers zijn bovenstaande problemen op te lossen. Zij pleiten al jaren voor het invoeren van zogeheten jongeren impact analyses waarin de gevolgen van beleid voor jongeren en toekomstige generaties wordt onderzocht.

 

De volledige index is in te zien op : http://www.if.org.uk/wp-content/uploads/2016/02/European-Intergenerational-Fairness-Index_Final-2016.pdf

Deel dit artikel: Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen

Nederland aan het roer

zaterdag 2 januari 2016
Door: Sjoukje van Oosterhout

Sinds gister is Nederland voorzitter van de Raad van de Europese Unie! Een belangrijk moment voor ons en een kans om het verschil te maken in Europa. De komende zes maanden zullen er veel evenementen in Amsterdam plaatsvinden waar op hoog niveau gesproken zal worden over de thema's die Nederland op de agenda heeft gezet.

Terwijl iedereen nog in bed lag bij te komen van (een hopelijk geslaagde) New Year's Eve, zat ik gister om 12 uur in de uitzending bij Eric Corton op Radio 1. Samen met Linde de Nie van het ISO en Esther Crabbendam van FNV Jong hebben we de belangrijkste thema's van het Voorzitterschap uitgelicht en onze doelen voor de komende zes maanden besproken. Ik sprak de hoop uit dat Nederland een ambitieuze voorzitter zal zijn die de kritiek van andere landen ter harte neemt. Ook vertelde ik over het tegen gaan van radicalisering en de noodzaak voor een positieve insteek.

De uitzending is hier terug te luisteren ( vanaf minuut 8).

Deel dit artikel: Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen

5 redenen waarom het Nederlands Voorzitterschap belangrijk is:

dinsdag 22 december 2015
Door: Sjoukje van Oosterhout

Vanaf 1 janauari tot 1 juli zal Nederland voorzitter zijn van de Raad van de Europese Unie. Waarom dat belangrijk is? Je leest het hier:

1)      Agendasetting

Hoewel vaak wordt gezegd dat het Voorzitterschap van de Raad niet meer zoveel voorstelt na het verdrag van Lissabon in 2009 is dat niet helemaal waar. Als voorzitter heb je namelijk verschillende taken waaronder het vaststellen van de agenda. Nederland krijgt de kans om thema’s die voor ons belangrijk zijn te bespreken met andere landen. Zo zal er bijvoorbeeld gesproken worden over het tegengaan van radicalisering van jongeren, digitalisering van het hoger onderwijs en de implementatie van de afspraken die gemaakt zijn bij de klimaattop in Parijs.

Nederland kan echter niet alles alleen bepalen, ze moeten nauw samenwerken met Malta en Slowakije, die na Nederland voorzitter zullen worden van de Raad.

2)      Europa minded politici

Omdat Nederland zoveel vergaderingen moet organiseren en voorzitten kwam geen minister of ministerie er de afgelopen maanden onder uit: Iedereen moest ‘iets’ met Europa. Hierdoor is er vanuit Nederland extra belangstelling voor de Europese politiek. Zelfs minister Koenders, die zich normaal liever met VN zaken bezig houdt, ontkomt er niet aan : Brussels matters!

 

3)      Belangrijke tijden voor de Unie

 Als je dan toch voorzitter moet zijn, dan liever in belangrijke tijden. Dat is in ons geval zeker zo. Met het Brexit referendum wat er aan gaat komen, de huidige vluchtelingencrisis, de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten, de situatie in het Midden-Oosten en in Oekraïne hoeven we ons zeker niet te vervelen. Als voorzittend land hebben we de kans om leiderschap te tonen en de Unie door deze belangrijke uitdagingen heen te loodsen. Als voorzittend land krijg je ook de kans om het Raadsgebouw in Brussel te ‘re-stylen’. Waar voorgaande voorzitterschappen deze kans aangrepen om zoveel mogelijk vlaggen en nationale symbolen te tonen gaat Nederland voor een meer Europese uitstraling. Zo is er een waterbar met 28 verschillende soorten water, één soort uit elke lidstaat.

4)      Amsterdam is the place to be

Gedurende een half jaar vinden er gemiddeld 3 evenementen per dag plaats in Amsterdam. Het marine etablissement is omgetoverd tot een enorm conferentiecentrum waar plaats is voor veel vergaderingen. Dit zorgt ervoor dat de hotels en restaurants het komende half jaar het behoorlijk druk gaan krijgen.

Wij hebben onszelf als jongerenvertegenwoordigers als doel gesteld dat we ons uiterste best gaan doen om ervoor te zorgen dat ook de Amsterdamse/Nederlandse jongeren hiervan profiteren door ze zoveel mogelijk bij het voorzitterschap te betrekken. Goeie kans voor de Brusselse ambtenaren om een keer uit de Brusselse ‘bubble’ te stappen en jongeren te ontmoeten.

5)      Tibbe en ik zijn vaker in Nederland

Niet alleen zijn onze vrienden en familie daar blij mee, ook kunnen we nog meer Nederlandse jongeren bereiken om het gat tussen jongeren en de EU te dichten en de Nederlandse jongeren een stem te geven bij de EU. De komende tijd zullen we jullie op de hoogte houden van alles wat er staat te gebeuren tijdens het Nederlands voorzitterschap op onze Facebook, Twitter en op de site.

Op 1 januari zal ik het voorzitterschap in luiden bij Radio 1 door te vertellen over de belangen van Nederlandse jongeren tijdens het Nederlands Voorzitterschap! Je kunt me volgen op Facebook via Sjoukje van Oosterhout en Jongerenvertegenwoordigers Europese Zaken, op Twitter via @Sjoukjevo en @JVEuropeseZaken en op Instagram via @annasjoukjevo!

Meer informatie over de prioriteiten van Nederland vind je hier.

Deel dit artikel: Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen

Pact for Youth

woensdag 18 november 2015
Door: Sjoukje van Oosterhout

Op 16 en 17 november nam ik deel aan de Enterprise 2020 Summit van CSR Europe in Brussel. De conferentie stond in het teken van jongeren en werkgelegenheid. Tijdens de laatste dag van de conferentie werd het Pact for Youth gelanceerd door de koning van Belgie, Martin Schulz en twee Eurocommissarissen. Het pact is een initiatief van bedrijfsleven om jeugdwerkloosheid in Europa te bestrijden en is hier te lezen:

http://www.csreurope.org/sites/default/files/European%20Pact%20for%20Youth_0.PDF

 

 

Deel dit artikel: Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen

Hoorzitting jeugdwerkloosheid EP

donderdag 15 oktober 2015
Door: Sjoukje van Oosterhout

Op 1 oktober organiseerde ik samen met de Spaanse jeugdraad en Europarlementariers Agnes Jongerius, Eider Gardiabazal en Javi Lopez een groot evenement over jeugdwerkloosheid in het Europees Parlement. 100 werkloze jongeren uit Spanje en Nederland kregen de kans om in gesprek te gaan met Europarlementariers, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en jongerenvakbonden over de oorzaken van jeugdwerkloosheid in Nederland en Spanje, de bestaande middelen om jeugdwerkloosheid aan te pakken en mogelijke oplossingen voor de toekomst.

 

 

 

 

 

 

 

 

De belangrijkste aanbevelingen die door de jongeren en panelleden zijn gedaan staan hieronder:

 

 

 

1) Creating jobs

A structural reform of the labour market that is based on investments to create sustainable jobs is necessary. As young people from both countries have indicated, there are just not enough (quality) jobs for everyone. In order to create sustainable jobs for the future a reform of the European labour market is needed. Currently highly educated people work on positions that they are overqualified for. If more (quality) jobs are created, it is likely that the distribution of employment will be a better reflection of the qualifications of the young people.

2) Implementation and monitoring of the Youth Guarantee

The implementation of the Youth Guarantee should be stricter. Although the implementation is a responsibility of the Member States, the European Commission should act to ensure that MS live up to their implementation plans. To ensure this, continuous evaluation and improvement of the Guarantee is necessary. Special attention in the Youth Guarantee programme is needed for young people that are further away from the labour market. Furthermore, young people should be made aware of the possibilities of the Youth Guarantee.

3) Quality apprenticeships and decent jobs

Apprenticeships should have a learning objective and be in coordination with the education rather than being a cheap substitution of job placements. Therefore we advocate for a clear legislation on apprenticeships. Furthermore, to reach an inclusive labour market we need jobs that are sustainable and that take the principle of equal pay, equal work into account (e.g. enforcement of Directive 2000/78 for equal treatment in employment and occupation on violations of age-based discrimination).

4)  Enabling entrepreneurship

For young people it is still really hard to start their own business, whether because of bureaucratic obstacles or because they are lacking the abilities to start their own business. Support mechanisms should be put in place to help young entrepreneurs. Furthermore, easier access to credit for start-ups and young entrepreneurs with for example governments that guarantee the loans. A specific focus should be put on social entrepreneurship because of its added value to the development of communities, enforcing environmental sustainability. The creation of “one-stop-shops” for all the relevant administrative procedures to start up a business could be a great step in diminishing administrative obstacles.

5) Preventing drop-outs

Early interventions on schools can make a difference in preventing young people to drop out of the educational system. Dropping out of education has an impact on labour market performance but also on health, crime rates and benefit dependency. Combining early career guidance, after-school support and mentoring has a positive impact on remaining in education. Both the Member States as the European Commission have a role to play in realizing the above mentioned recommendation.

 

6) Skills development

Addressing the mismatch between the labour market and education by introducing 21st century skills into the formal curricula such as soft skills, IT skills, cv skills etc. Furthermore, the recognition of non-formal education by employers could also contribute greatly to employment of young people. Experience outside the classroom is also very valuable and extremely valued by employers when NFE providers manage to use a common language. Some young people at the event had done voluntary work in youth organizations. Yet, volunteering is not always recognized by employers.

Furthermore, dual learning can ease the transition from education to the labour market. In the Netherlands there is currently a reform of the formal curricula. Efforts should be made in order to ensure the inclusion of the abovementioned skills into the formal curricula.

Deel dit artikel: Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen

Speech EU Youth Conference Luxembourg

zaterdag 26 september 2015
Door: Sjoukje van Oosterhout

In september mocht ik tijdens de plenaire sessie van EU Youth Conference het Nederlands Voorzitterschap van 2016 aankondingen.

Bekijk mijn speech hier:

https://www.facebook.com/JongerenvertegenwoordigersEuropeseZaken/videos/1039912489386567/?video_source=pages_finch_main_video&theater

Hierbij de volledige tekst:

 ‘Good habits formed at youth make all the difference’ Aristotle

Ladies and gentlemen, thanks a lot for giving me the opportunity to speak on behalf of the incoming Dutch Presidency. After an incredible Conference here in Luxembourg for the past days, the current Presidencies have set the bar high. our Our EU Youth Conference will be held in Amsterdam from 5 to 7 April 2016. In the last couple of months we have been working hard together with our colleagues from Malta and Slovakia, the European Commission and the European Youth Forum to establish a common ground on the thematic priority of the Vth cycle of the Structured Dialogue. We thank you very much for participating in the consultation that was shared with you in June. Last week the Youth Report of the European Commission was published. Both the consultation and the youth report are a strong basis on which we as trio partners in this cycle can build upon.

We thank the participants for their constructive input on our first draft proposal with regard to Life Skills. Many national working groups expressed a need for more clarity and focus. With help of the Youth Report and many fruitful discussions with the European Youth Forum, the European Commission and the Presidencies, the thematic proposal has evolved.

In the last couple of days many of you were keen to know what the focus of the next cycle of the Structured Dialogue will be. Although we are still in the process of fine tuning our theme we can already reveal the following:

According to the President of the Commission, Jean Claude Juncker, who was born and raised here in Luxemburg, “Now is not the time for business as usual”. The cultural, ethnic and geographic differences that long defined the world and Europe are diminishing and are being replaced by new realities, new opportunities and new challenges for young people. The European society is increasingly diverse when it comes to culture and identity, partially by increasing migration and globalization.  Competences as intercultural learning and learning how to deal with an increasingly connected world are crucial for young people to grow up, to be happy, active and confident citizens . Young people should be equipped with the necessary tools and skills to realise their full potential and deal with the difficulties they are facing. As a society we have a responsibility to ensure that all young people are involved and have the possibility to have and develop these skills and competences. This is particularly important for vulnerable youth in our societies.  During our EU Youth Conference in Amsterdam we are taking you out of our European policy bubble and get you acquainted with the challenges and ambitions and ideals of young people from all backgrounds. The first conference of our cycle will set the framework for the rest of the cycle. We aim to make this phase as inclusive as possible by involving Dutch young people from all different social and cultural backgrounds  by organizing working visits and networking drinks. We hope that all national working groups will attempt to reach out to youth from all backgrounds and make the entire cycle as inclusive as possible.

We look forward to welcoming you in the city of Amsterdam, where 38% of the population is below 30, with 180 different nationalities, one of the most diverse cities in the world, characterised by its tolerance throughout history.

Dank u en tot ziens in Amsterdam. 

 

Deel dit artikel: Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen

Hoorzitting jeugdwerkloosheid

woensdag 19 augustus 2015
Door: Sjoukje van Oosterhout

Jeugdwerkloosheid is nog steeds een enorm probleem voor de jongeren in Europa. Op 1 oktober willen wij daar wat aan doen! Tijdens een hoorzitting krijgen Nederlandse en Spaanse jongeren de kans om in het Europees Parlement in Brussel hun visie over jeugdwerkloosheid te delen te met o.a. Europarlementariërs en experts.

Tijdens de hoorzitting zal er in drie rondes worden gesproken over jeugdwerkloosheid in Spanje en Nederland, bestaande Europese initiatieven zoals het Youth Guarantee en mogelijke oplossingen voor de toekomst.

Het wordt hoog tijd dat er niet alleen over jongeren gepraat wordt maar mét jongeren.

Wij willen graag jouw stem horen! Ontmoet Spaanse jongeren met dezelfde achtergrond en help samen mee in de strijd tegen jeugdwerkloosheid.

Ben je zelf ervaringsdeskundige of heb je gebruik gemaakt van een Europees initiatief om werk te vinden (bijv. Eures Jobs, EVS, EU Skills Panorama) geef je dan snel op via onderstaande link! Let op: er zijn maximaal 50 plaatsen!

https://hoorzittingjeugdwerkloosheid.splashthat.com/%20.

Deel dit artikel: Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen

Elsevier en CosmoGirl!

zaterdag 1 augustus 2015
Door: Sjoukje van Oosterhout

In de zomer had ik de eer om zowel in de CosmoGirl! als in de Elsevier te staan! Hierbij beide artikelen:

Deel dit artikel: Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen

Slechts 10 procent Nederlandse jongeren negatief over Europese besluitvorming

maandag 13 juli 2015
Door: Sjoukje van Oosterhout

Uit onderzoek van NJR blijkt dat slechts 10% van de jongeren negatief is over de kwaliteit van Europese besluitvorming. Bijna 40% van de jongeren geeft aan niet te weten of het Europees Parlement goed werk verricht. Een meerderheid (68%) vindt dat zij (zeer) weinig op school leert over invloed hebben op Europese politiek. Deze resultaten komen uit het NJR panelonderzoek ‘Invloed hebben’. “Nederlandse jongeren leren bijna niets over Europese besluitvorming, terwijl die beslissingen bepalend zijn voor de komende generaties, zo ook de beslissing rond Griekenland van vandaag. Wij spreken jaarlijks duizenden jongeren, zij geven zelf aan weinig te weten en meer te willen leren over de Europese politiek. Het wordt tijd dat de Overheid hier iets mee gaat doen!”, aldus Jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken, Sjoukje van Oosterhout.

 Aan het NJR Panelonderzoek, met als hoofdvraag in welke mate jongeren politiek sensitief zijn, deden 833 jongeren mee.

Te weinig aandacht in het onderwijs voor politiek
Jongeren geven aan dat er in het onderwijs te weinig aandacht wordt besteed aan politiek. Op de vraag ‘Vind je dat je op school genoeg leert over politiek? Geef een rapportcijfer’, geven jongeren hun school gemiddeld een 6,3. Scholen leren jongeren (zeer) weinig over hoe ze invloed kunnen hebben op gemeentepolitiek (53%), landelijke politiek (52%) en Europese politiek (68%).

Waardering voor de rol van politiek
Jongeren hebben over het algemeen wel een redelijk tot groot vertrouwen in politieke besluitvorming. Voor de gemeenteraad is slechts 11% negatief over de wijze waarop de gemeenteraad over zaken beslist, voor de Tweede Kamer is dat 17%. Het grote percentage dat niet kan oordelen over of het Europees Parlement goed over zaken beslist (39%) is opmerkelijk vergeleken met de Gemeenteraad (18%) en de Tweede Kamer (14%).

Optimistisch over eigen invloed
Als jongeren worden gevraagd naar hoeveel invloed zij kunnen hebben op politieke besluitvorming, dan zijn zij daar optimistisch over, maar zij beseffen tegelijkertijd dat de invloed van een individu beperkt is. Hoe hoger het politieke niveau, hoe kleiner de invloed wordt ingeschat. Bij de gemeenteraad denkt een derde weinig invloed te hebben, bij de Tweede Kamer is dat meer dan de helft en bij EU en VN is dat twee derde.

Politieke sensitiviteit
Het overgrote deel van de Nederlandse jongeren, zo blijkt uit het onderzoek, is wel degelijk politiek sensitief; zij hebben de basiskennis in huis over de rol van politiek binnen hun dagelijks leven. Daarbij kennen ze de actiemiddelen die ze kunnen gebruiken om de politiek te beïnvloeden als er beslissingen genomen worden die hun belangen aantasten.

NJR Panel en Europa in de Klas
NJR vraagt regelmatig de mening van het NJR panel, een dwarsdoorsnede van de Nederlandse jongeren. De onderzoeken geven suggesties voor alternatief en beter beleid. De onderzoeksresultaten van het panelonderzoek ‘Invloed hebben’, dat in samenwerking met het ministerie van VWS en de Europese Commissie is uitgevoerd, zijn te downloaden via www.njr.nl/njrpanel. Meer informatie over het initiatief ‘Europa in de Klas’ van Jongerenvertegenwoordigers Europese Zaken Sjoukje van Oosterhout en Tibbe van den Nieuwenhuijzen, is te vinden via http://www.jongerenvertegenwoordigers.nl/europese_zaken/europa_in_de_klas

 

Voor meer informatie over het onderzoek, kun je contact opnemen met Linda Janmaat via 030-2303575 of lindajanmaat@njr.nl .

Deel dit artikel: Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen

Mij input leveren of uitnodigen


Ik laat de stem horen van jongeren. Maar daarvoor moet ik natuurlijk wel weten wat jullie vinden! Daarom reis ik stad en land af om met honderden jongeren te praten. Zo hoor ik jullie meningen en ideeën. Op basis daarvan kan ik jullie goed vertegenwoordigen bij beleidsmakers.

Je kunt me input geven door te mailen, of door me op facebook of twitter te contacten. Een gastles voor op school aanvragen (gegeven door mij of een collega) kan ook. Ik en mijn collega's worden ook vaak gevraagd als panellid, spreker, jurylid, et cetera op evenementen. Dus je kunt me daarvoor ook uitnodigen. Voor dit alles vind je hier mijn contactgegevens.


Print | Disclaimer | Naar boven |   Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen