logo Jongerenvertegenwoordigers
header EZ

Gestructureerde Dialoog


NJR is samen met het Ministerie van VWS, het NJi en VNG betrokken bij een grootschalig Europees project, de Gestructureerde Dialoog. 

De Gestructureerde Dialoog is een Europees initiatief waarbij in alle lidstaten een dialoog wordt aangegaan tussen jongeren en beleidsmakers. Dit krijgt vorm door uitgebreide consultaties van jongeren over verschillende thema’s, die verwerkt worden in een rapport dat op een Europese Jeugdconferentie besproken wordt. Het doel van dit project is dat zowel Europa als lokale partijen niet voor, maar samen met jongeren jeugdbeleid ontwikkelen, en er op Europees vlak aan kennisuitwisseling over jeugdbeleid tussen jongeren en beleidsmakers wordt gedaan.

Elk anderhalf jaar heeft de Gestructureerde Dialoog een ander thema. In deze cyclus (januari 2016-juli 2017) is het thema ‘Ready for life, ready for society’. Tijdens de EU Jeugdconferentie in Amsterdam in april van dit jaar hebben de deelnemers gesproken over de belangrijkste uitdagingen waar jongeren voor staan. Ook zijn een aantal vragen opgesteld. Deze vragen zijn afgelopen zomer voorgelegd aan jongeren in heel Europa. De vragen en de uitdagingen staan omschreven in het guiding framework

Tijdens de EU Jeugdconferentie in Košice, Slowakije, hebben de deelnemers op basis van de input van jongeren uit heel Europa aanbevelingen opgesteld. Deze aanbevelingen zijn hier te vinden. Eind november worden de aanbevelingen besproken door de Europese ministers van Jeugd. Tijdens de EU-Jeugdconferentie in Malta in maart 2017 zullen de deelnemers verder nadenken over hoe deze aanbevelingen kunnen worden uitgevoerd.

Afgelopen cyclus
Tijdens de vorige cyclus van de Gestructureerde Dialoog (juli 2014-december 2015) was het overkoepelende thema politieke participatie van jongeren.  

In het kader van dit project hebben wij een kwantitatief onderzoek onder Nederlandse jongeren gedaan naar politieke participatie. De Engelstalige versie van dit onderzoek is hier te vinden: 'Influence'. De Nederlandstalige versie van dit onderzoek is hier te vinden.

De aanbevelingen voor de Raad van Ministers voor de afgelopen cyclus van de Gestructureerde Dialoog zijn hier te vinden.

Meer informatie
Op deze website vind je meer informatie over het Europese project Gestructureerde Dialoog. Voor een stoomcursus Gestructureerde Dialoog bekijk dan hier het filmpje: "Structured Dialogue in one minute".

Wil je meer informatie over de Gestructureerde Dialoog of heb je ideeën over het thema of de aanbevelingen die je met ons wil delen? Mail dan naar Andrea Bos, projectleider Gestructureerde Dialoog.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Erasmus+ programma van de Europese Commissie.

 


Print | Disclaimer | Naar boven |   Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen