logo Jongerenvertegenwoordigers
header EZ

Uitkomsten EU-Jeugdconferentie Amsterdam


Van 4 tot 7 april 2016 vond de EU-Jeugdconferentie in Amsterdam plaats. 200 jongeren en beleidsmakers uit heel Europa kwamen samen om te praten over Europees jeugdbeleid. De vraag 'wat hebben jongeren nodig om zichzelf zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen in de huidige multiculturele en digitale samenleving?', stond deze vier dagen centraal.

De uitkomsten van de EU-Jeugdconferentie zijn gevat in een zogenoemd 'guiding framework', een raamwerk van de thematische verkenning van het onderwerp. Lees het guiding framework hier.

Uit het 'guiding framework' zijn een aantal onderzoeksvragen gedestilleerd, de zogenoemde 'guiding questions'. Deze vragen nemen alle deelnemers mee naar huis, met de opdracht de komende tijd een antwoord op deze vragen te vormen na het raadplegen van jongeren uit hun eigen land. De antwoorden op deze vragen dienen weer als input voor de volgende EU-Jeugdconferentie, die komend najaar in Slowakije plaats vindt.

Voor een mooi overzicht van alle activiteiten die plaats vonden tijdens de EU-Jeugdconferentie in Amsterdam, kun je kijken op de site van het Nederlands EU-Voorzitterschap.    

Een persbericht met de uitkomsten van de EU-Jeugdconferentie lees je hier.

Als input voor de jeugdconferentie in Amsterdam was alle deelnemers gevraagd om ten minste drie jongeren uit hun land op straat te vragen voor welke uitdagingen zij staan. De resultaten hiervan zijn verwerkt in een portretreeks, 'streets of Europe'. De mooiste resultaten van dit project zijn verwerkt in een boekje, dat ook is uitgereikt aan Eurocommissaris Navracsics en staatssecretaris van Rijn.

Bekijk hier het Streets of Europe Boekje.

Hier lees je alle inzendingen voor het Streets of Europe project.  

Ready for life, ready for society


Enabling all young people to engage in a diverse, connected and inclusive Europe. Ready for life, ready for society’, dat het is het thema van de EU-Jeugdconferentie die van 4 t/m 7 april in Amsterdam plaatsvindt. Gedurende deze vier dagen gaan jongeren en beleidsmakers uit alle EU-lidstaten met elkaar in gesprek over de vraag wat jongeren nodig hebben om zichzelf zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen in de huidige digitale en multiculturele samenleving. Hierbij is er extra aandacht voor jongeren die voor meer uitdagingen staan dan hun leeftijdsgenoten (bijvoorbeeld jongeren met een migrantenachtergrond of jongeren die met psychische problemen te maken hebben). 

De EU Jeugdconferentie is onderdeel van het Europese beleidsproces genaamd 'de Gestructureerde Dialoog'. De jeugdconferentie in Nederland is de eerste in een cyclus van drie jeugdconferenties gedurende de voorzitterschappen van Nederland, Slowakije en Malta. De uitkomsten van de Gestructureerde Dialoog dienen als input voor de Raad van Ministers. 

Lees hier meer over de Gestructureerde Dialoog.

Het doel van de Gestructureerde Dialoog is dat zowel in Europa als op nationaal en lokaal niveau niet voor, maar met jongeren jeugdbeleid wordt ontwikkeld. Ook biedt de Gestructureerde Dialoog veel kansen om op Europees niveau kennis en ervaringen tussen zowel jongeren(werkers) als beleidsmakers uit te wisselen. 

Streets of Europe
Ter voorbereiding op de komende conferentie in Amsterdam is aan alle deelnemers gevraagd om tenminste drie jongeren uit hun land te bevragen voor welke uitdagingen zij staan. De resultaten hiervan worden verwerkt in een online portretreeks, genaamd ‘Streets of Europe’. Deze reeks is terug te vinden op de Facebookpagina en Instagram (euyouthconf) van de EU-Jeugdconferentie en geeft een mooi beeld van de wensen en behoeften van jongeren uit heel Europa. De EU-Jeugdconferentie is ook te volgen via Twitter.

Vragen over de EU-Jeugdconferentie? Neem contact op met projectleider Andrea Bos

EU-Jeugdconferentie


Elk half jaar is een ander land voorzitter van de Europese Unie. Het voorzittende land is onder andere verantwoordelijk voor het opstellen van de agenda en het land is verantwoordelijk voor de organisatie van allerlei bijeenkomsten en conferenties. Van januari t/m juni 2016 is Nederland voorzitter van de EU.

Onderdeel van het voorzitterschap is dat Nederland verantwoordelijk is voor de organisatie van de EU-Jeugdconferentie en zal plaatsnemen in de Europese Stuurgroep die verantwoordelijk is voor het coördineren van de Gestructureerde Dialoog.

NJR organiseert deze jeugdconferentie samen met het ministerie van VWS. Ook zal NJR plaatsnemen in de Europese Stuurgroep voor de Gestructureerde Dialoog. Een mooie kans om echt invloed uit te oefenen op het Europese toneel!

De door Nederland georganiseerde jeugdconferentie zal plaatsvinden van 4 t/m 7 april in Amsterdam.

Houd deze website in de gaten voor meer informatie!

Vragen over de EU-Jeugdconferentie? Neem contact op met projectleider Andrea Bos

De Europese Jeugdconferenctie is mede mogelijk gemaakt door het Erasmus+ programma van de Europese Commissie.


Print | Disclaimer | Naar boven |   Tweet plaatsen Update plaatsen Update plaatsen